Ledenparlement FNV stemt in: er is een uitgewerkt pensioenakkoord

Door: admin
04 Jul 2020

04-07-2020

Ruim een jaar na het pensioenakkoord is er nu draagvlak voor de uitwerking ervan. De Pensioenfederatie is blij met het perspectief dat hierbij ontstaat op een toekomstbestendig pensioencontract. Na een jarenlange verkenning zijn nu besluiten genomen waardoor er op termijn meer duidelijkheid ontstaat voor de deelnemers in pensioenfondsen.

José Meijer, voorzitter a.i. van de Pensioenfederatie: “Het is nog even spannend geweest, maar we zijn opgelucht dat er nu knopen zijn doorgehakt. We kunnen nu de blik naar voren richten en verder werken aan een pensioenstelsel dat eenvoudiger en minder afhankelijk van de rente is. Er is nog een hoop werk te doen, maar we kunnen aan de slag. De Pensioenfederatie en haar leden blijven hun expertise delen bij de uitwerking van concrete wetgeving.”

Aan het begin van het zomerreces komt de Tweede Kamer terug voor een debat over de pensioenafspraken. Daarna moeten de afspraken in wetgeving worden verankerd. De Pensioenfederatie wil zich met haar expertise en die van haar leden inzetten in dit proces. In een position paper aan de Tweede Kamer maakt de Pensioenfederatie duidelijk waarom het goed is dat de uitwerking van het pensioenakkoord nu doorgang krijgt. Ook worden enkele opletpunten voor het vervolgtraject benoemd. Het is bijvoorbeeld in het belang van alle deelnemers dat duidelijk is hoe de overgang naar de nieuwe situatie verloopt.

Om op korte termijn verlagingen te beperken, wordt het maatregelenpakket voor 2019 verlengd. Niet alle verlagingen zijn waarschijnlijk te voorkomen, gezien de economische situatie en andere onzekerheden. Daarbovenop komt nog de voorgenomen invoering van de strengere parameters, inclusief nieuwe UFR, en een nieuwe Europese rentebenchmark. Die hebben in het huidige stelsel nog flink negatieve gevolgen voor de financiële positie van pensioenfondsen.

Het is belangrijk om gezamenlijk te blijven werken aan een duidelijk overgangsregime: hoe gaan we tot 2026 om met dekkingsgraden en (aanpassingen in de) rekenrente? Daarbij is het ook relevant dat er goede oplossingen komen voor gesloten pensioenfondsen en pensioenfondsen die besluiten om de reeds opgebouwde aanspraken niet onder te brengen in de nieuwe regeling. De Pensioenfederatie zal samen met haar leden opnieuw de schouders eronder zetten en vertrouwt erop dat, door intensieve samenwerking en kennisuitwisseling, de juiste beslissingen in de wetgevingsprocedure genomen gaan worden.

Bron: Pensioenfederatie

Source

Ook interessant…

Nieuwbrief

Bent u benieuwd waar 4PP Audit mee bezig is? Wij houden u graag op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief. Schrijf u nu in en mis niets!

Door in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met ons Privacybeleid.