Pensioenfederatie vraagt aandacht voor impact antiwitwaswetgeving op pensioenfondsen

Door: Daniel Brouwer
26 Aug 2020

26-08-2020

De Europese Commissie heeft stakeholders geconsulteerd over haar nieuwe strategie om de Europese antiwitwaswetgeving verder te harmoniseren. De Pensioenfederatie onderstreept in haar reactie het belang van effectieve wetgeving op dit gebied. Tegelijk vraagt de Pensioenfederatie aandacht voor een goede risicoafweging bij wetgeving voor pensioenfondsen.

Pensioenfondsen staan immers al onder toezicht, bestuurders moeten aan strenge geschiktheidseisen voldoen en de geldstromen zijn inzichtelijk voor de Belastingdienst. Daarnaast hebben aangesloten bedrijven slechts beperkte invloed op het beheer van middelen door het fonds, zijn deze middelen in feite tot pensioendatum ‘bevroren’ en worden transacties uitgevoerd door externe vermogensbeheerders.

Dit alles maakt het risico op witwassen bij pensioenfondsen verwaarloosbaar klein. Tegelijkertijd brengt de huidige wetgeving administratieve lasten met zich mee en bestaat er de zorg dat bij de voornemens van de Europese Commissie nog meer regels zullen volgen. De Pensioenfederatie roept op de kosten en baten van bestaande en nieuwe regels voor pensioenfondsen goed tegen elkaar af te wegen.

De consultatiereactie van de Pensioenfederatie leest u hier.

Bron: Pensioenfederatie

Bron

Ook interessant…

Nieuwbrief

Bent u benieuwd waar 4PP Audit mee bezig is? Wij houden u graag op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief. Schrijf u nu in en mis niets!

Door in te schrijven voor onze nieuwsbrief gaat u akkoord met ons Privacybeleid.